22 sty 2014

Przepis na: proteinowe nalesniki z serkiem wiejskim.

Dzisiaj przychodze do was z jednym z moich ulubionych przepisow na nalesniki, mianowicie nalesniki proteinowe*... czyli takie ze zwiekszona zawartoscia bialka. Kiedys do ich przygotowania uzywalam specjalnych protein, przeznaczonych do smazenia - Bakepro, ale dowiedzialam sie, ze tak naprawde nawet zwykla odzywka bialkowa wcale nie traci nic na wartosci odzywczej podczas gotowania czy pieczenia, dlatego przestalam kupowac Bakepro, i teraz stosuje w moich nalesnikach odzywke, ktora akurat mam w domu. 

*Jezeli nie wiecie o jakie proteiny mi chodzi mozecie wejsc na te strone http://sklep.kfd.pl/kfd-100-whey-protein-p-2451.html i troche poczytac :)

Co bedziecie potrzebowaly, aby zrobic okolo 8-9 cienkich nalesnikow? 

- pol szklanki maki pelnoziarnistej pszennej
- jedna miarka bialka 
- 1 i 1/3 mleka (0,5 % - 1,5 %)
- 2 jajka

A takze male opakowanie cottage cheese (serka wiejskiego) i dzem bez dodatku cukru do wypelnienia nalesnikow.

Wszystkie skladniki ciasta czyli make, bialko, mleko i jajka dokladnie zmiksowac i odstawic na pare minut. Nagrzac maksymalnie patelnie i usmazyc nalesniki, nastepnie do srodka wlozyc nadzienie i dzem, nalesniki zwinac w rulon, albo i nie :) 
SMACZNEGO!




SHARE:

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© Life by Magdalena. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig