14 lut 2014

Przepis na: czekoladowy mus.

Juz dzisiaj Walentynki i dlatego chcialabym podzielic sie z wami, jednym z moich ulubionych przepisow na deser, mianowicie mus czekoladowy. Czas przygotowania naszego musu, nie powinien przekroczyc 30 minut, ale chcialabym zaznaczyc, ze do wykonania musu beda nam potrzebne dwie metalowe miski. Po za tym potrzebne nam sa zaledwie cztery skladniki:


  • 200 gram czekolady
  • 1 jajko
  • 1 zoltko
  • 400 ml smietany 30 %

Sposob wykonania: 200 gram czekolady nalezy posiekac przy pomocy noza i umiescic w metalowej misce. Miske natomiast nalezy wlozyc do garnka z goraca, ale nie wrzaca woda. Czesto mieszajac doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady a nastepnie odsawiamy miske z jej zawartoscia do ostygniecia. Nastepnie bierzemy druga metalowa miske umieszczamy ja nad wczatkiem i wbijamy do niej jedno jajko i jedno zoltko. Energicznym ruchem mieszamy az zawatosc miski nabierze kremowej konsystencji, wtedy tez zdejmujemy miske znam wrzatku i dodajemy rozpuszczona czekolade.


Mieszamy szybko az nasza masa zgestnieje. W oddzielnym naczyniu ubijamy smietane i dodajemy do masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy, az wszystkie skladniki sie polacza. Nasza mase mozemy przelac teraz do miseczek lub pucharow i na kilka godzin wstawic do lodowki. Po uplywie kilku godzin czas na moj ulubiony krok czyli dekoracje! Tutaj puszczamy wodze fantazji. Mus podajemy samodzielnie lub z dodatkiem owocow! Smacznego!

SHARE:

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© Life by Magdalena. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig