13 lis 2015

Przepis na: Avo shake à la Joe and the Juice

Dzisiaj chcialabym podzielic sie z wami moim domowym przepisem na avo shake, dostepnego w dunskiej sieci juice barow Joe and the Juice, ktora w Norwegii pojawila sie juz kilka lat temu. Zdaje sobie sprawe, ze Joe and Juice nie dotarl jeszcze do Polski, a szkoda... bo chociaz receptury i skladniki sokow, shakow i napojow Joe and the Juice wydaja sie zwyczajne to jednak ich polaczenie czyni je naprawde wyjatkowymi. Polecam np. „Hangover Heaven” w ktorego sklad wchodza jablko, kwiat bzu czarnego i mieta, oraz wspomniany juz Avo shake, ktory sklada sie tylko z 3 skladnikow: awokado, bananow i sosu waniliowego (znanego takze jako sos angielski).


Jedynym minusem napojow Joe and the Juice jest ich cena... najmniejszy shake Avo to wydatek okolo 60 koron, dlatego ja juz od jakiegos czasu nie kupuje shakow, ale najzwyczajniej w swiecie robie je w domu! 
Sos angielski mozna zastapic oczywiscie mlekiem, i wtedy jedyne co bedzie nam potrzebne do wykonania shake to jedno dojrzale awokado, dwa banany i okolo jedna szklanka mleka (mleko mozna oczywisice dodac wedlug uznania, pamietajac oczywiscie, ze im wiecej mleka tym shake bedzie oczywisice rzadszy;) Wszystkie produkty mieszamy w blenderze i mozemy zabrac sie do picia! 


Do wykonania wersji z sosem angielskim, beda wam natomiast potrzebne : 3 szklanki nasion wanilii zmieszanych z mlekiem i maslem w proporcjach 1:1, ¾ szklanki cukru, 6 duzych zoltek jajka.

Sam przepis na sos angielski prezentuje sie natomiast tak: 1.zoltka wlej do sredniej miski i delikatnie wymieszaj, a potem odstaw. W sredniej wielkosci patelni wymieszaj trzepaczka mleko i zawartosc szklanek z wanilią z cukrem i delikatnie gotuj na wolnym ogniu. 2.Przekrec gaz na niewielki plomien. Następnie stopniowo dolewaj gorącego kremu do zoltek jajek, az stana sie one cieple w dotyku (potrzebujesz dodac zaledwie jedna szklanke kremu, aby osiagnac efekt) 3.Dodawaj na raz po 1/4 szklanki kremu 4.Kiedy juz zoltka beca cieple, dodaj je z powrotem do garnka z goracym mlekiem. Za pomocą gumowej lyzki mieszaj miksture okolo 2 minut, az zacznie sie scinac.



5.Jesli wycierajac krem z palcow o lyzke widzisz, ze na niej osiada, to znaczy, ze sos jest gotowy 6.Natychmiast przelej go przez drobne sitko, aby usunac zsiadle jajko (zawsze się jakies trafi) i nasiona wanilii 7.Przykryj sos plastikowa folia i wloz do lodowki az sie calkiem schlodzi, na okolo godzine. 


Nastepnie nasz gotowy juz sos mozemy uzyc do przygotowania avo shake (okolo pol do calej szklanki), im wiecej sosu uzyjemy tym nasz shake bedzie oczywiscie rzadszy... ja osobiscie lubie gdy moj shake moge swobodnie pic przez slomke, jak na zdjeciu powyzej. SMACZNEGO! 
SHARE:

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© Life by Magdalena. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig