25 gru 2015

Przepis na: Norweski, swiateczny ryz na mleku.

Wesolych Swiat! W tym roku swieta po raz kolejny spedzamy w Norwegii, ale po raz pierwszy  z norwegiem w naszym domu i z tej tez okazji do naszego typowo polskiego swiatecznego menu (pierogi, barszcz, ryba po grecku itd) musialysmy dodac kilka elementow norweskich takich jak np. "ribbe" czyli norweskie switeczne wieprzowe zeberka oraz  "julegrøt"  czyli jak wskazuje tytul mojego wpisu norweski swiateczny ryz na mleku. Dlaczego wydawac by sie moglo zwykly ryz jest dla norwegow daniem swiatecznym? Musimy pamietac, ze 200 lat temu Norwegia byla jednym z najbiedniejszych krajow Europy a ryz byl wtedy bardzo drogi. Jezeli kogos stac bylo aby zajadac sie takimi rarytasami na codzien to i tak ryz ten robiony byl na wodzie, a tylko od swieta na tlustym mleku. 


Poza tym 23 grudnia, ktory u norwegow nazywa sie "lille julaften" czyli mala wigilia, do ryzu wladany jest migdal (tradycja, ktora przywedrowala do Norwegii z Francji i Danii na poczatku 1800 roku) i osoba, ktora go znajdzie w swoim talerzu wygrywa swinke zrobiona z marcepanu (swinke poniewaz jest ona symbolem obfitosci, a marcepan podobnie jak ryz byl 200 lat temu rarytasem tylko od swieta) Moge wam zdradzic, ze to ja w tym roku znalazlam migdal w moim ryzu - niestety wszystkie marcepanowe swinki byly juz dawno wykupione ze sklepow dlatego w zamian dostalam czekoladowego Mikolaja :) Jak zwykle zbaczam jednak z tematu, ktorym dzisiaj byl przepis na taki wlasnie typowy swiateczny norweski, ryz na mleku, ktory mozecie wyprobowac w swoim domu.


Aby przygotowac wystarczajaco duzo potrawy dla jednej do dwoch osob beda wam potrzebne:

-2 szklanki mleka
-0,5 szklanki ryzu
-1 lyzaczka masla 
-2 lyzeczki miodu, cukru,  albo cynamonu i szczypta soli. 

Mleko nalezy wlac do garnka, wsypac ryz i szczypte soli. Nastepnie gotowac na malym ogniu do momentu odparowania mleka , mieszajac CZESTO aby ryz sie nie przypalil. Podawac z cynamonem, cukrem albo miodem jak na zdjeciu. SMACZNEGO!


SHARE:

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© Life by Magdalena. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig